top of page
Caută

1 mai…altfel

Actualizată în: 9 mai 2021


Pasionatii de vehicule istorice sunt adeseori priviti cu ochi sceptici si pe alocuri mirati de cei neatinsi inca de acest microb. Cu siguranta asa a fost cazul si in acest sfarsit de saptamana cand 50 de istorice pe 2 sau 4 roti, pilotate de oameni inimosi si plini de pasiune au ales sa petreaca ajunul Pastelui si sarbatoarea de 1 mai…altfel, si anume participand la a II-a etapa a Campionatului National de Regularitate si Viteza pe Circuit, ce a avut loc in premiera pe circuitul din cadrul Academiei Titi Aur.


Obisnuiti cu circuitele oferite de Motorpark Romania si Transilvania Motor Ring, dragii nostrii participanti au fost nevoiti sa isi aleaga alte puncte de reper sau trase ideale pe circuitul mult mai tehnic din cadrul ATA. Pe o vreme ce a anuntat oficial instalarea primaverii, sarbatoarea noastra de 1 mai a aliniat la start 7 echipaje la clasa Moto, 29 de autoturimse istorice la regularitate pe circuit si 14 piloti in cadrul clasei viteza pe circuit. Continuand traditia inceputa la prima etapa din anul acesta, prietena noastra Madalina Ioana Petre, a intonat imnul national al Romaniei, chiar din pole-position, de pe grila de start, inaintea cursei motocicletelor istorice.

Noutatea circuitului nu a ridicat insa o problema prea mare celor doua echipaje ce impart primele pozitii ale podiumului in cadrul clasei regularitate pe circuit. Astfel echipajul format din Georgescu Adrian si fiul sau Andrei in calitate de navigator, au cedat primul loc ocupat la etapa I, echipajului format din Dragos si Sinziana Dobre, astfel Fiatul 850 a obtinut cel mai mic ecart fata de timpul ideal, in fata Renault-ului 5 Alpine Turbo. Cum Romanian Retro Racing aduce familiile impreuna, ultima pozitie al podiumului clasamentului Open a revenit bine cunoscutului Trabant verde, pilotat de Ruxandra Enaceanu Tudoras sfatuita din dreapta de catre sotul ei, Eduard. Surprizele nu au lipsit nici la aceasta etapa, unde la clasa cabriolet, nelipsita Craita la volanul excentricului sau Merlin, a triumfat in fata celor doua superbe Morgan-uri pilotate de domnii George Barbu si Bogdan Radulescu.


Podiumul la clasa coupe, a marcat si o premiera pentru tanara noastra debutantata, Levana, la volanul unei Toyota Supra, aceasta incheind podiumul in spatele mult mai experimentatilor Viorel Dima si a campionului en-titre Adrian Georgescu. Cum constanta reprezinta cheia curselor de regularitate, asa a fost si in cazul clasamentului clasei sedan unde podiumul a fost format din Dobre Dragos (Fiat 850), Răzvan Marinescu (Dacia 1100) si Ruxandra Enaceanu Tudoras (Trabant).


Podiumul la Dacia Revival, a insemnat un schimb de pozitii fata de prima etapa, astfel incat Razvan Marinescu (Dacia 1100) a triumfat in fata lui Mihai Dascalescu (Dacia 1100) si Vlad Dorobantu (Dacia 1300). Cum doamnele dicteaza si mentin ritmul foarte precis, acestea au fost rasplatite in cadrul podiumului Women in Motorsport, acesta fiind ocupat de Sinziana Dobre, Ruxandra Enaceanu Tudoras iar pe ultima pozitie a podiumului Craita Taralunga.

Pe doua roti, domnul Petcu a triumfat inca o data, instalandu-se confortabil in fruntea clasamentului, in timp ce pozitiile urmatoarea au fost ocupate de catre Gergely Istvan Robert si Viorel Caunei. Astfel rezultatele din a doua etapa i-au conferit un avans domnului Petcu, dar in acelasi timp au redus din diferentele locurilor urmaritoare si i-au adus mai apropae pe ceilalti concurenti din inimoasa familie pe doua roti de la Romanian Retro Racing.

In cadrul competitiei de viteza pe circuit, cele 14 autoturisme istorice de competitie s-au luptat cu virajele foarte stranse si lipsa liniilor drepte care sa le poata oferi o distantare linistitoare fata de urmaritori, astfel ca duelurile au fost mult mai stranse si mai aprig disputate. Catalin Constantinescu, Andrei Agapian si cu Adrian Dobre au oferit depasiri si rasturnari de situatie pe toate durata celor 12 ture de pista. Nici istoricele cu o capacitate de cilindree mai mica nu au fost mai prejos, iar Austin Mini-ul pilotat de Andrei Tureanu si Citroen-ul AX a lui Gunther Graef au stat lipite pe viraje, incercand sa obtina un timp si o clasare cat mai fruntasa.

Nici batranele Dacii nu s-au lasat mai prejos, readucand la viata spiritul luptelor stranse din anii ’80, din cadrul circuitelor stradale, iar experienta din aceste competitii si-a spus cuvantul, triumfator iesind veteranul acestor curse, domnul Mihai Alexandrescu, secondat de ambitiosul Adrian Voicu urmat de debutantul Irinel Ionescu. Marele absent al acestei curse a fost Florin Tincescu la volanul Fordului Escort MK1, a preferat sa nu forteze spectaculosul exemplar de prima generatie, oferindu-i astfel coechipierului sau din cursele de Anduranta, Camil Perian (Porsche Carrera 911 RS) locul 1 al clasamentului Open.


Cele 3 curse au fost oferite in transmisiune live de catre Livestream, iar comentariile spumoase și pline de informații valoroase despre istoria vehiculelor și palmaresul sportivilor au fost asigurate de Alexandru Șeremet și Irinel Marghioala.


Campionatul Romanian Retro Racing Look Sport, ce reuneste istoricele pe circuit in cadrul disciplinelor de regularitate (auto & moto) si viteza, va da intalnire pe 19 iunie, la Targu Mures, in cadrul celei de-a treia etape, o etapa mult asteptata de toti participantii, pe frumosul circuit, Transilvania Motor Ring.


Sezonul Romanian Retro Racing Look Sport din 2021 este susținut de partenerii nostri: Foerch Romania, Motul Romania, Oldtimer Studio, Toyota Romania si publicatia Racing Wheels. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club Romania si se desfasoara sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv.


bottom of page