top of page
Caută

Duminica trecuta, zi de sarbatoare pe circuit


Vacanta de vara a inceput, dar istoricele noastre au avut o ultima reprezentatie pe circuit, inainte de a raci motoarele pentru cele doua luni de vacanta. Sub un soare torid, 11 iulie a insemnat sarbatoarea istoricelor pe circuit, clasice sau mai sportive, pe 2, 3 sau 4 roti, restaurate sau conservate, toate si-au dat intalnire la Motorpark Romania, pentru a mai scrie un capitol in cadrul Campionatului National de Regularitate si Viteza pe Circuit.

35 de autoturisme istorice s-au aliniat la startul cursei de regularitate auto. Cursa de regularitate a beneficiat de un numar considerabil de debutanti, sau oameni dragi care au revenit alaturi de noi. Astfel surprizele nu au lipsit, si podiumul clasei Open a demonstrat din plin asta. Familia Badauta, reprezentata la aceasta etapa de Edward si Alexandra, tinerii ce au preluat stafeta de la Catalin si Mihaela, au pilotat Porschele 924 Targa cel mai constant, ocupand astfel treapta de sus a podiumului. Dragos Dobre alaturi de fiul sau Ioan (Fiat 850) au ocupat a doua pozitie iar surpriza podiumului a reprezentat-o echipajul 30 format din Dan si Alina Panciu (Volkswagen Golf) care s-au alaturat anul acesta comunitatii noastre. La clasa coupe, contracandidatii la titlu, Adrian Georgescu alaturi de fiul sau Andrei au avut din nou de furca cu echipajul 30 (Dan si Alina) care cu o precizie germana, s-au interpus pe a doua pozitie a podiumului, castigatori fiind Edward & Alexandra (Porsche 924 Targa), podiumul fiind completat de familia Georgescu (Renault 5 Alpine Turbo).

Vorbind de reveniri, o prezenta intotdeauna eleganta si joviala, Stefan Cobori, s-a intors pe circuit la volanul unui superb MGA si a triumfat la clasa cabriolet, pozitiile urmatoare fiind ocupate de doua echipaje cu state vechi la Romanian Retro Racing, Ciprian Strugariu/Roxana Gavrila (Triumph Spitfire) si George Barbu/Bogdan Tintareanu la volanul unui elegant Morgan 4+.

Alhambra Rally Team, reprezentata la clasa sedan de Dragos Dobre/Ioan Dobre (Fiat 850) si familia Enaceanu-Tudoras (Trabant 601) si-au respectat statutul de favoriti si s-au urcat pe primele doua trepte ale podiumului clasei. Surpriza acestei clase fiind produsa de echipajul 5, Iulian si Stefania Ghita, care au obtinut primul lor podium anul acesta.

In cadrul Dacia Revival, favoritii clasei, Razvan Marinescu si Florin Rizea (Dacia 1100) si-au adjudecat prima pozitie, consolidandu-si astfel primul loc in clasamentul general. Reveniti pe podium la etapa precedenta, Mihai Popescu alaturi de Georgia, au repetat isprava si la Motorpark, astfel producand niste schimbari in clasamentul general si ridicand miza pentru ultimele doua etape ramase.

Nici pe doua roti nu a lipsit precizia, iar clasamentul zilei lasa lupta inca deschisa pentru ultimele doua etape ramase. Robert Istvan Gergely (MZ 125 RT/3) a triumfat, apropriindu-se in clasamentul general de domnul Petcu (Ural M67), cel din urma ocupand treapta a doua a podiumului, in timp ce Viorel Caunei (Yamaha Virago) prin clasarea obtinuta aceasta etapa se aproprie amenintator de ocupanta locului 3 in clasamentul general, Maria Stancioiu. Ceva ne spune, ca va fi o lupta stransa pentru stabilirea campionilor, iar dragii nostri concurenti vor incerca sa obtina clasari cat mai bune in urmatoarele 2 etape ramase.

Cu totii stim ca precizia in respectarea timpului de referinta sta in mana copilotului, astfel in cadrul clasei Women in Motorsport, Alexandra Mateescu, copilotul tanaralui Edward a triumfat, urmata de surpriza acestei etape Alina Panciu, care s-a aflat la prima experienta in postura de navigator si care cu siguranta va reveni alaturi de sotul ei, Dan. Respectandu-si pozitia in clasament, Ruxandra Enaceanu-Tudoras a urcat pe ultima treapta a podiumului.

Istoricele de competitie au oferit spectacol si aceasta etapa, cu 16 autoturisme prezente pe grila la mansa de concurs, impartite pe grupe de vechime si capacitate cilindrica, acestea au adus zambetul pe fetele spectatorilor cat si telespectatorilor. Experimentatul Florin Tincescu la volanul Fordului Escort MK1 a produs din nou spectacol si a pilotat intr-o maniera caracteristica superbul model american, triumfand atat la clasamentul Open cat si in clasele I1 si A3B3. Dupa o cursa plina de tatonari, depasiri si viraje foarte strans abordate, Catalin Constantinescu (Alfa Romeo 75) s-a clasat in fata lui Adrian Dobre (Volkswagen Golf) in clasamentul etapei. La clasa I1 (autoturisme cu fisa de omologare pana in 1981), in urma castigatorului Florin Tincescu, s-au clasat Adrian Dobre si Costin Ganescu, cel din urma ducand o cursa de recuperare, plecand de pe ultima pozitie a grilei de start, dovedind astfel versatilitatea pe circuit a modelului X1/9 a constructorului italian. Clasa I2 (autoturisme cu fisa de omologare intre 1982 si 1990) a fost castigata de acelasi Catalin Constantinescu, urmat indeaproape de veteranul Gunther Graef (Citroen AX). Podiumul a fost completat de debutantul Andrei Jerca (Renault 5 Alpine Turbo).



La clasa de cilindree A1B1 (capacitate pana in 1300cmc), Gugu Graef si-a respectat statutul de favorit, triumfand fara emotii. Podiumul a fost completat de doua superbe Austin Mini din anul 1970, astfel locul doi revenind lui Andrei Tureanu, in timp ce ultima treapta a podiumului a fost ocupata de o alta surpriza a etapei, tanara debutanta Levana Ognean, care la doar 16 ani este pilot licentiat si a marcat cu success prima ei aparitie intr-o competitie. Adrian Dobre si Costin Ganescu au urcat din nou pe podiumul clasei A2B2 (capacitate intre 1301 - 1600 cmc), locul al 3-lea revenind lui Serban Enache (Alfa Romeo Giulia Sprint GT Veloce) pe care ne bucuram sa-l vedem din nou pe podium. Florin Tincescu si Catalin Constantinescu au stabilit de asemenea podiumul clasei A3B3 (capacitate intre 1601 - 2000 cmc).

In cadrul clasei Dacia Revival, au luat startul 5 autoturisme de competitie, impartite in grupele 1 si 2, in functie de fisa de omologare, acestea au readus nostalgia de odinioara a curselor de viteza pe circuit stradal. Irinel Ionescu (Dacia 1300 Alpine Gr.2) fiind castigatorul clasei cat si al grupei 2, in timp ce Vlad Dorobantu (Dacia 1300 Gr.1) si Gabriel Conduris (Dacia 1310 Gr.1) au inchis podiumul, stabilind de asemenea si podiumul grupei 1.

Campionatul National de Regularitate si Viteza pe Circuit, ce reunește istoricele pe circuit intra in vacanta. Va multumim tuturor participantilor pentru povestile si buna dispozitie pe care le aduceti la fiecare etapa. Romanian Retro racing revine in septembrie!

Sezonul Romanian Retro Racing din 2021 este susținut de partenerii nostri: Foerch Romania, Motul Romania, Oldtimer Studio, Toyota Romania si publicatia Racing Wheels. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club Romania si se desfasoara sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv.

bottom of page