top of page
Caută

Final de sezon: Recital automobilistic pentru iubitorii vehiculelor istorice


Romanian Retro Racing a încheiat cu succes sezonul 2023, al 6-lea sezon de când istoricele au locul lor pe harta motorsportului românesc în competițiile pe circuit. Un campionat și o mișcare care crește de la sezon la sezon și care aduce bucurie și entuziasm printre iubitorii de clasice. Schimbările de regulament, noutățile organizatorice sau competiția strânsă au reprezentat doar o parte din ingredientele care au compus acest sezon.


Cu angajament față de evoluția competiției și cu intenția de a integra vocea concurenților, având totodată misiunea de a promova vehiculele istorice, ne-am dorit să împrospătăm formatul prin introducerea unui set de noutăți. Astfel, la începutul anului s-a format Board-ul Romanian Retro Racing, organism format din concurenți dornici de implicare în evoluția campionatului, prin intermediul căruia au fost integrate un număr de propuneri sportive.


Calendarul 2023 al singurului Campionat Național pe circuit dedicat vehiculelor istorice a fost compus din cinci etape, la pachet cu curse de sprint spectaculoase, voie bună și competitivitate din partea participanților.
Sezonul acesta Romanian Retro Racing a vizitat de trei ori circuitul MotorPark Romania (Adancata, IL), două etape fiind parcurse în sens normal și una în sens anti-orar. Echipajele s-au bucurat de întoarcerea pe spectaculosul circuit Transilvania Motor Ring (Cerghid, MS) și în premieră, campionatul a vizitat circuitul Prejmer Raceway de lângă Brașov.

Regularitatea pe Circuit este disciplina care reunește vehiculele istorice de stradă în lupta cu secundele cronometrului, disciplină care s-a bucurat de nu mai puțin de 4 clase noi (Romanian, American, German & Italian Car) adăugate celor deja cunoscute care grupează vehiculele după tipul caroseriei: Cabriolet, Coupe și Sedan. De asemenea, debutanții și doamnele au avut un parcurs consistent de-a lungul sezonului, clasele Debutanti și Women In Motorsport adunând nu mai puțin de 50 participări unice împreună.


Anul 2023 a strâns la start nu mai puțin de 74 de echipaje la Regularitate pe Circuit, oameni care s-au alăturat fenomenului în acest sezon și care au ales să se bucure împreună de momente frumoase pe circuit alături de familie sau prieteni.

În clasamentul general, echipajul membrilor familiei Georgescu și-a apărat cu success titlul obținut în 2022, urmați pe treapta a doua a podiumului de familia Enăceanu-Tudoraș, o prezență constantă la Romanian Retro Racing, ultima treapă a podiumului fiind ocupată de un debutant de data aceasta, Ion Petre.


După cum menționam anterior, ne-am bucurat de o prezență consistentă a debutanților, astfel că dintr-un total de 43 de echipaje, Ion Petre și-a adjudecat titlul de campion, fiind urmat de Alin Alexandru Niculescu, respectiv Lazăr Farkas pe cea de-a treia treaptă a podiumului.

Victoria categoriei Women in Motorsport a fost revendicată de Ruxandra Enăceanu-Tudoraș, urmată de Alina Aliman pe poziția secundă, iar Crăița Țarălungă închide podiumul dedicat doamnelor.


Clasa Cabriolet a fost câștigată în premieră de către echipajul Crăița Țarălungă / Aura Constantin, un parteneriat început cu mai bine de un sezon în urmă care a produs un rezultat frumos în 2023. Pe următoarele două poziții s-au instalat 2 fețe familiare ale campionatului, pilotii Horațiu Băiașu și Eniko Laszlo.


Familia “metrometru” Georgescu și-a adjudecat și titlul la clasa Coupe, fiind urmați de Alexandru Constantin, o prezență întotdeauna încântătoare și din nou, un echipaj debutant, familia Farkas.

Clasa Sedan a produs un rezultat în premieră la Romanian Retro Racing, toți cei 3 ocupanți ai podiumului terminând sezonul la egalitate de puncte, departajarea fiind făcută de numărul de victorii de etapă. Astfel, Ruxandra Enăceanu-Tudoraș alături de Eduard Tudoraș și simpaticul Trabant 601 și-au adjudecat titlul, în timp ce pozițiile următoare au fost ocupate de două automobile Dacia, pilotate de Mihai Popescu, respectiv Ion Petre.


Același Ion Petre (Dacia 1300) este învingătorul categoriei Romanian Car, dedicată tuturor vehiculelor de producție autohtonă, podiumul fiind completat de Constantin Alexandru (Dacia 1410 Sport) și Mihai Popescu (Dacia 1100).

Primele 2 poziții de la American Car au revenit unor echipaje debutante. Astfel, prima treaptă a podiumului a fost ocupată de Farkas Lazăr și Simona Manea, pe poziția secundă urcând echipajul format din Maya Ionescu și Alexandra Nicolae, în timp ce Alexandru Constantinescu a închis podiumul.

Băiașu Horațiu și-a adjudecat titlul la Italian Car, fiind urmat de Cătălina Belu Borțică, care duce mai departe pasiunea regretatului nostru prieten Adrian Borțică, podiumul fiind închis de către Camil Aliman.


Cum știm că pasiunea pentru automobile este întotdeauna mai puternică atunci când este împărtășită în familie, Alina Aliman a urcat pe treapta a treia a podiumului categoriei German Car, domnul Dima Viorel Sandu a ocupat poziția secundă, iar titlul este adjudecat de familia Enăceanu-Tudoraș.


Sezonul acesta siguranța pe circuit a fost asigurată de prietenii noștri de la BMW România, ce ne-au pus la dispoziție cele mai performante și competitive modele. În cadrul primei etape la MotorPark România, rolul de Safety Car a fost purtat de către BMW M340i urmat pentru etapa cu numărul doi de către BMW Z4 M40i, tot la MotorPark România. Pentru etapa trei de la circuitul Prejmer traseul a fost securizat de BMW iX M60. La Transilvania Motor Ring, istoricele au pornit în cursă în urma BMW X5 xDrive30d, iar înapoi la MotorPark România, pentru ultima etapă din cadrul sezonului competițional, istoricele au avut locul de joacă asigurat de BMW XM.
Pe lângă spectacolul de pe circuit, Romanian Retro Racing a organizat sezonul acesta și activități în paddock în timpul pauzelor dintre manșe. Astfel, i-am avut alături de noi pe prietenii noștri de la Origo Coffee, care ne-au bucurat simțurile cu cafea proaspăt macinată oferită participanților.De asemenea, partenerii noștri de la Dissproof Embroidery ce ne-au fost alături pe toată durata sezonului, au organizat în cadrul ultimei etape un atelier și showroom cu produse personalizate dedicate concurenților. Tombolele nu au lipsit în acest sezon, astfel că în timpul festivității de premiere de la sfârșitul etapelor, participanții prezenți s-au putut bucura de premii personalizate oferite de partenerii noștri.Cătălin-Cedric Ghigea, promotorul Romanian Retro Racing, s-a declarat bucuros să observe că pasiunea membrilor Retromobil pentru acest gen de eveniment este în continuă creștere și că vehiculele istorice încep să ocupe un loc special în inimile oamenilor, alături de creșterea naturală a campionatului de la etapă la etapă.


Ca întotdeauna, acest sezon a fost difuzat în direct pe canalul de televiziune Sport Extra și live pe paginile de social media Romanian Retro Racing, astfel, iubitorii vehiculelor istorice având posibilitatea să urmărească în timp real competițiile.

Ne dorim ca împreună să ne bucurăm și să ne amintim cu drag de clipele frumoase petrecute în ceea ce a însemnat sezonul cu numărul șase Romanian Retro Racing și să rămânem pasionați și dornici de întâlnire dimineața în paddock-ul circuitului, să creștem pasiunea pentru automobile istorice care ne unește și ne aduce bucurie.


Mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest sezon și alături de care ne dorim să continuăm împreună călătoria către episodul următor Romanian Retro Racing.


Sezonul 2023 Romanian Retro Racing – Campionatul Național pentru Vehicule Istorice pe Circuit a fost realizat cu sprijinul Retromobil Club România - autoritatea națională FIVA, Federația Română de Automobilism Sportiv, BMW România – partener de mobilitate, Oldtimer Studio, FÖRCH, Dissproof Embroidery, Motul România, Sport Extra și publicația Racing Wheels.


Komentáře


bottom of page