top of page
Caută

Prima înfățișare a istoricelor în noul sezon

Actualizată în: 13 apr. 2023





După câteva luni bune de așteptare, pregătiri, schimbări de format și de regulament, ne-am revăzut cu istoricele pe circuit, la MotorPark Romania în prima etapă din sezonul 2023 a campionatului.


Și revederea a fost una mult așteptată, deoarece de mult nu a mai fost paddock-ul așa de plin. În ciuda vremii care nu părea să țină cu noi, participanții și spectatorii nu s-au lăsat impresionați și au continuat cu voie bună distracția din paddock și de pe circuit.


Noutățile sezonului au bucurat atât veteranii competiției cât și pe cei prezenți la prima participare, astfel, în prima etapă a sezonului cu numărul VI, Romanian Retro Racing a întampinat nu mai puțin de 20 de debutanți în cadrul manșelor de Regularitate pe Cricuit. Clasele deja cunoscute Sedan, Cabriolet și Coupe au fost completate de German Car, Italian Car, British Car, American Muscle Car a devenit American Car, iar Dacia Revival a devenit Romanian Car.



42 de echipaje s-au aliniat la startul manșelor dedicate categoriei Regularitate pe Circuit, cu obiectivul de a obține cel mai mic ecart în cel puțin 4 tururi de circuit față de timpul de referință stabilit individual de fiecare concurent.


Câstigatorii etapei și veterani ai competițiilor de regularitate, familia Georgescu (Renault 5 Alpine Turbo), tata și fiu, care în ciuda penalizărilor obținute pentru coborârea sub viteză minimă, au reușit să obțină ecarturi impecabile și să revendice prima pozitie la general. Au fost urmați de familia Enaceanu-Tudoraș (Trabant 601) și de echipajul Limoncu Constantin Ovidiu/Negulescu Matei (Toyota Celica), aflati la prima participare.


La clasa Cabriolet revedem pe podium echipajul Limoncu Constantin Ovidiu/ Negulescu Matei (Toyota Celica), urmați de Horatiu Baiasu/Mihai Catalin (Fiat 1200 Spider) și de Stoian Cristian/Pandele Petrisor (Ferrari 328 GTS).


Podiumul clasei sedan a fost alcătuit de echipajele formate din Ruxandra Enaceanu-Tudoraș/Eduard Tudoras (Trabant 601), locul doi a fost ocupat de Ion Petre și Ion Mihaela (Dacia 1300), iar locul trei a fost ocupat de Alina Aliman/Cimpan Catalina (BMW E30 318I).



Clasa Coupe a avut la rândul ei un podium divers din punct de vedere al originii mărcilor prezente, astfel locul întâi a fost ocupat de Georgescu Anton/Georgescu Andrei (Renault 5 Alpine Turbo), locul 2 a fost ocupat de Constantin Alexandru/ Sandu Corneluș (Dacia 1410 Sport), iar podiumul a fost completat de Camil Aliman (Lancia Beta HPE).


În cadrul cupei German Car, lupta pentru podium a fost purtată între nu mai puțin de 17 autovehicule istorice de origine germana. Pe prima treaptă a podiumului s-a urcat familia Enaceanu-Tudoraș (Trabant 601), urmați de echipajul Alina Aliman/Cimpan Catalina (BMW E30 318I) și de Dima Viorel/Dima Mariana (BMW e36 320i).


Cupa Italian Car a bucurat privirile spectatorilor cu exemplare de origine, și a oferit un podium pe măsură. Prima treaptă a fost ocupata de Camil Aliman cu o superba Lancia Beta HPE, urmat de Horațiu Băiașu secondat de Mihai Catalin (Fiat 1200 Spider), și de Stoian Cristian secondat de Pandele Petrisor, la volanul unui Ferrari 328 GTS.





Cupa American Car a format la rândul ei un podium de poveste, pe primul loc s-au urcat Pribac Valentin/Pribac Iuliana (Chevrolet Corvette C3), urmați de echipajul Constantinescu Alexandru Sorin/Constantinescu Mathias (Ford Mustang 1966), iar ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Maya Ionescu (Ford Mustang 1965).


Autoturismele produse în Regatul Unit au din 2023 propria cupă de origine, numită British Car, în cadrul căreia, echipajul format din Crăița Țarălungă și Aura Constantin a înfruntat vremea capricioasă de-a lungul celor două manșe de concurs.


În cadrul Cupei Romanian Car, podiumul este alcătuit din autoturisme de producție autohtona. Astfel, pe primul loc regasim echipajul Constantin Alexandru/Sandu Corneluș (Dacia 1410 Sport), pe locul doi Ion Petre/Ion Mihaela (Dacia 1300), iar în completarea podiumului, ne-am bucurat să o revedem pe Sabena, o prezență constantă în paddock-ul Romanian Retro Racing, condusă de echipajul Popescu Mihai/Popescu Georgia (Dacia 1100).



Pentru că încurajăm apariția în număr cât mai mare a femeilor în motorsport, anul acesta clasa dedicată premiază pilotul sau întreg echipajul feminin, îndemnându-le să își urmeze pasiunea. Astfel, la clasa Women in Motorsport, podiumul a arătat astfel: Ruxandra Enaceanu-Tudoraș, urmată de Alina Aliman și de Cristina Strecopitov.


Categoria debutanților a fost puternic contestată, unde o bună parte dintre participanți au avut parte de primul contact cu formatul competiției. Ambiția, curajul și determinarea au dus la lupte frumoase pe circuit, astfel că podiumul a fost ocupat de echipajele Limoncu Constantin Ovidiu/Negulescu Matei, Niculescu Alin Alexandru/Marin Gabriel, urmați de Maya Ionescu.



Prima etapă a sezonului 2023 a fost scena unei apariții încântătoare, în forma unui automobil ce a schimbat la momentul apariției fața industriei, întroducând concepte care continuă să existe în industrie și astăzi, la aproape o sută de ani de la concepția inițială: Citroen Traction Avant 11CV din 1954, pilotat de către echipajul format din Bădulescu Răzvan și navigatorul său Bădulescu Carol. Cei doi ne-au oferit o demonstrație excelentă a ideii noastre, că autoturismul istoric nu este străin de competițiile pe circuit, ba din contră, se simte în largul său într-un mediu nou, dinamic și sigur.


Atmosfera din paddock a fost întreținută cu cafea de specialitate oferită de partenerii noștri de la Origo Coffee, ce au experimentat pentru prima data o zi de motorsport la circuit.


În cadrul festivității de premiere, partenerii noștri de la Dissproof Embroidery au oferit un giveaway participanților cu tricouri brodate cu schițe ale mașinilor.



Siguranța este întotdeauna în pole-position, iar BMW Romania, partenerul nostru de mobilitate, a oferit rolul de Safety Car unei limuzine cu valențe sportive de 374 CP, BMW M340i xDrive.


Rămâneți alături de noi și pentru cronica rezervată Vitezei pe Circuit, categoria rezervată istoricelor de competiții, ce s-au aliniat la startul primei etape.


Prima etapă a campionatului Romanian Retro Racing a fost realizată cu susținerea prietenilor noștri: BMW Romania, Oldtimer Studio, Origo Coffee, Dissproof Embroidery, Foerch Romania, Motul Romania, Sport Extra și publicația Racing Wheels. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club România și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.





bottom of page