top of page
Caută

Spectacolul a început!
Istoricele ne-au readus zâmbetul pe buze după o iarnă în care le-am dus dorul și s-au dezmorțit într-o primăvară timpurie a sezonului cu numărul 5 al competiției Romanian Retro Racing, Campionatul Național de Regularitate și Viteză pe Circuit pentru Vehicule Istorice. Concurenți, vechi prieteni, debutanți, spectatori sau doar curioși, cu toții ne-am bucurat de prezența clasicelor în prima etapă la MotorPark (Adâncata).


Pe o vreme nu tocmai prietenoasă, clasicele noastre au pășit cu dreptul în noul sezon competițional și au lăsat uitării vremea pe alocuri capricioasă. La start au fost aliniate nu mai puțin de 50 de autovehicule istorice în cadrul celor trei categorii: regularitate auto, regularitate moto și viteză pe circuit.21 de autoturisme istorice au luat startul în cadrul manșelor de regularitate auto, unde noul format propus de organizatori a reprezentat o provocare chiar și pentru cele mai experimentate perechi. Podiumul nu a mai fost o certitudine pentru campionii sezoanelor trecute, făcând lupta pentru primele poziții și mai aprigă. Precizia și tenacitatea, atât a pilotului cât și a copilotului au fost puse la încercare. Astfel, noile schimbări de regulament ce vizează cursa de regularitate pe circuit au produs surprize și au adus nume noi ce au ocupat pozițiile fruntașe ale clasamentelor.
Câștigători la clasa Open au fost echipajul format din dragii noștri Mihai și Georgia Popescu la volanul Sabenei, o Dacia 1100. Pe locul secund, s-a clasat debutantul Alexandru Constantin secondat de Sandu Cornel la volanul unei Dacii 1410 Sport. Familia Georgescu, la volanul Renault 5 Alpine a ocupat ultimul loc al podiumului la clasamentul Open. La clasa Cabriolet, un veteran al curselor de regularitate, Cosmin Pavel (Mercedes SL) secondat de Victor s-a impus în fața lui Irinel Ionescu (Ferrari Mondial) și a Crăiței Țaralungă (Alfa Romeo Spider). La clasa Coupe același Alexandru Constantin a ieșit fruntaș în fața familiei Georgescu și a familiei Badauță. La Sedan, jovialul Mihai Popescu l-a devansat pe Razvan Marinescu (Dacia 1100), iar ultima poziție a podiumului a fost ocupată de familia Enăceanu-Tudoraș (Trabant 601). La Dacia Revival, jovialul Mihai împreuna cu Georgia au ocupat prima poziție, urmați de Alexandru Constantin și Sandu Cornel (Dacia 1410 Sport), iar pe ultima poziție a podiumului au urcat Razvan Marinescu și Arnaud Perrein (Dacia 1100).


La proaspăt înființata clasă Muscle Car, Gabi Roșu (Pontiac Firebird) a obținut cel mai mic ecart față de turul de referință, în timp ce pozițiile 2 și 3 au fost ocupate de emblema muscle-car-ului, Ford Mustang, prin Constantinescu Alexandru Sorin și Matthias respectiv Calincu Ionuț.


Doamnele și domnișoarele au fost de asemenea premiate în cadrul clasei Women in Motorsport, unde Georgia Popescu a triumfat în fața Lilianei Georgescu și a Alexandrei Mateescu. De ziua voastră vrem să vă mulțumim că vă vedem în număr din ce în ce mai mare etapă de etapă, ca ne sunteți alături și că împărtășim aceeași pasiune pentru vehicule istorice.La clasa Moto, noua schimbare a acestui sezon a reprezentat departajarea între motociclete cu ataș și motociclete fără ataș. Astfel, la prima categorie a triumfat domnul Petcu Daniel, sufletul motocicliștilor istorici, fiind urmat Prundurel Ionuț și Manea Ion. La clasa Moto fără ataș Ionescu Alexandru a ocupat prima poziție a podiumului, fiind secondat de Caunei Viorel și Mormocea Alexandra.
Istoricele de competiție ne-au lăsat cu gurile căscate într-o lupta spectaculoasa pentru podiumul general al categoriei de viteză. Deși locul întâi a fost bine securizat de către Camil Perian, într-un Porsche Carrera 911 RS, adevărata luptă s-a purtat pentru locul doi și trei între Andrei Tureanu, care etapa aceasta a pregătit un BMW 325, Adrian Dobre cu un VW Golf GTI, Cătălin Constantinescu cu Alfa Romeo 75 și Gunther Graef cu un Citroen AX Sport.
Cei 4 piloți au pornit într-o luptă de-a dreptul impresionantă pentru titlu, forțând limitele mașinilor și oferind un spectacol plin de îndemânare și adrenalină spectatorilor care au urmărit cu sufletul la gură întreaga cursă, culminând cu podiumul pentru Andrei Tureanu și pentru Adrian Dobre, iar experimentatul Gunther Graef a reușit o depășire în extremis pe linia de finish în dreptul steagului în carouri, devansându-l astfel pe Cătălin Constantinescu.La clasa A1B1, favoritul Gugu, s-a impus în fața celor doua Mini-uri prezente în competiție, pilotate de Andrei Jerca și tânăra Levana. La grupa A2B2, Daciile pilotate de Mihai Alexandrescu și Adrian Voicu i-au suflat în ceafa lui Adrian Dobre care a câștigat la această clasă. O luptă interesantă care s-a remarcat chiar și în afara circuitului, pe zonele de degajare, a avut loc si la clasa A3B3, unde câștigător a fost același Cătălin Constantinescu, urmat de Ștefan Virgil în proaspăt preparata Alfa Romeo 33, iar pe ultima poziție a podiumului s-a suit Ovidiu Ionescu (Ford Escort MK2). La clasa A4B4 câștigător detașat a fost Camil Perian urmat de Andrei Tureanu cu proaspătul restaurat BMW 325. Același Camil a ocupat și prima poziție a podiumului la clasa I1, urmat de Adi Dobre și Ovidiu Ionescu. La clasa I2, bătălia a fost foarte strânsă, iar victoria a fost adjudecată de Andrei Tureanu, urmat de Gugu Graef și Cătălin Constantinescu. Debutanții au fost de asemenea premiați în clasa nou înființată, unde câștigător a fost Ștefan Virgil, secondat de cele două Mini Cooper S, pilotate de Andrei Jerca respectiv Levana Ognean.
La clasa Dacia Revival, câștigătorul Open-ului a fost veteranul Mihai Alexandrescu, urmat de ambițiosul Adrian Voicu, iar pe ultima poziție a podiumului a urcat Vlad Dorobanțu. Același Vlad s-a impus și la Grupa 1, fiind urmat de experimentatul Gabriel Conduris. O pană la roata stângă față a făcut ca Irinel Ionescu să nu poată termina manșa de concurs, urmând ca acesta să își ia revanșa la următoarea etapă de pe încântătorul circuit Transilvania Motor Ring.


Vrem sa le mulțumim pe această cale și lui Alex Seremet și Ștef Raita care au comentat cele 3 curse în direct la Look Sport 3 și pe canalul de YouTube Fras, unde transmisiunea poate fi urmărită și în reluare.

Prima etapă a campionatului a fost realizată în parteneriat cu Nespresso Romania, iar campionatul va fi susținut în continuare de prietenii noștri Foerch România, Motul România, Oldtimer Studio, publicația Racing Wheels și Toyota Romania. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club România și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.

Comments


bottom of page