top of page
Caută

Un weekend cu peripeții



Istoricele s-au întors pentru prima oară în acest an pe îndrăgitul circuit de lângă Târgu Mureș, Transilvania Motor Ring într-un weekend cu o vreme mai puțin prietenoasă. Stropii de ploaie nu au oprit însă distracția celor prezenți la eveniment, ba chiar au sporit bătălia punând în dificultate obținerea celui mai mic ecart față de turul de referință. Iar cursa de viteză, s-a desfășurat în siguranță, înregistrându-se surprize la clasamentul final.


Cursa a doua a sezonului cu numărul 5 al competiției Romanian Retro Racing, Campionatul Național de Regularitate și Viteză pe Circuit pentru Vehicule Istorice a fost nelipsită de voie bună și de spirit de competiție. Peste 40 de autovehicule istorice s-au aliniat la start în cadrul celor 3 categorii de competiție, regularitate pe circuit auto, moto și viteza pe circuit.


Istoricele s-au dezmorțit încă de la prima ora într-o atmosferă cu care ne-am obișnuit deja la toate etapele, ba chiar participanții au avut parte de schimburi inedite între categorii. Astfel, paddock-ul a fost înveselit de Craita Taralunga și copilotul său Anneliese Bauer care au învățat să piloteze pe 3 roți pe motocicleta domnului Petcu, stârnind curiozitatea mezinei Levana Ognean.


Deși nu a putut participa la cursa de Viteză la volanul Austin Mini Cooper S datorită unor defecțiuni tehnice, Levana nu doar ca s-a distrat, dar a și obținut podiumul alături de Mihai Popescu la regularitate la clasa Sedan, Dacia Revival si Women in Motorsport.


Podiumurile la finalul etapei au produs câteva surprize dar au și reconfirmat deopotrivă spiritul competitiv al echipajelor. La Cabriolet, veteranul curselor de regularitate Cosmin Pavel (Mercedes Benz 300SL) a ieșit triumfător, în fața lui Gabriel Nicolau (Morgan 4/4) & Irinel Ionescu (Ford Mustang). Istoricele în două uși au defilat pe circuitul transilvănean, iar la final, debutanții acestui sezon, Alexandru Constantin & Cornel Sandu (Dacia 1410 Sport) au ocupat a treia poziție a podiumului, fiind urmați la o diferență infimă de Marginean Cosmin & Cristina, în timp ce familia Georgescu și-a respectat statutul de favoriți și a ocupat cea mai înaltă poziție, cu o diferența de doar 0,008 fata de turul de referință.





Clasa Sedan a demonstrat ca perseverența și seriozitatea dau roade. Echipajul feminin format din Cristina Strecopitov & Diana, a obținut alături de Nemo, o Dacia 1100 locul al treilea. Pe cea de-a doua poziție a podiumului s-a clasat un echipaj surpriză format din Mihai Popescu si mezina noastră Levana, care a obținut un rezultat la volanul Sabenei, o Dacia 1100 ce le consolidează poziția în clasamentul general. Familia Tudoraș, cu al lor Trabant 601 și-a adjudecat cea mai înaltă poziție a podiumului.






Vehiculele istorice de competiție au oferit un adevărat spectacol pe parcursul manșei de concurs. Cu doar 15 minute înainte de startul în cursa, o ploaie torențială s-a instalat deasupra circuitului, obligând concurenții să își modifice tactica, să își schimbe cauciucurile și per total să adopte o abordarea mult mai precaută, timpii obținuți astfel în manșa de calificări devenind mai puțin importanți, contând acum doar măiestria din spatele volanului. O bătălie aprigă s-a dus ca întotdeauna la clasa A2B2 unde podiumul final a fost împărțit de Alexandrescu Mihai (Dacia 1300 Gr.2), Adrian Dobre și Andrei Agapian ambii la volanul unor modele consacrate ale constructorului german, Volkswagen. Nici la clasa A3B3, bătălia pentru locurile fruntașe nu a fost una de ignorat, Gunther Graef revenit la volanul superbului BMW 2002 a triumfat în fața lui Cătălin Constantinescu (Alfa Romeo 75) și al sărbătoritului etapei, Eduard Tontsch (BMW 2002).


La clasa A4B4, Andrei Tureanu a condus proaspătul restaurat și preparat BMW E30 325 spre victorie și adjudecându-și astfel victoria în fața lui Camil Perian (Porsche Carrera 911). La clasa I1, mașinile germane au fost la înălțime, astfel Eduard Tontsch (BMW 2002) a ocupat a treia poziție a podiumului în spatele celor două Golf-uri prezente în competiție, pilotate de Adrian Dobre, respectiv Andrei Agapian, câștigătorul clasei. Experimentatul Gugu Graef, s-a impus la clasa I2 în fața lui Cătălin Constantinescu, podiumul fiind închis de veteranul Mihai Alexandrescu.

În urma unui abandon tehnic, tânăra noastră Levana (Austin Mini Cooper S) nu a putut lua startul in competiție, astfel ca Andrei Jerca (Mini Cooper) s-a impus atât la clasa A1B1 cât și la clasa Mini.



În cadrul clasei dedicate Daciilor, rezultatele obținute in calificări au fost întoarse in cadrul manșei de concurs. Astfel, clasamentul final al grupei 2 l-a avut câștigător pe veteranul Mihai Alexandrescu, urmat de ambițiosul Adrian Voicu, iar pe ultima poziție, cel ce a obținut cel mai bun timp în calificări, Irinel Ionescu, ce a purtat o luptă cu condițiile meteorologice. Nici la grupa 1 surprizele nu au lipsit. Plecând favorit din calificări, Vlad Dorobantu s-a clasat pe a treia poziție a podiumului, fiind urmat de Andrei Rotaru, în timp ce Gabi Conduris a obținut victoria. Clasamentul general la Dacia Revival a avut din nou o mașină de grupa 1 pe podium (Gabi Conduris) în timp ce celelalte două poziții au fost ocupate de Adrian Voicu respectiv Mihai Alexandrescu. Putem astfel anticipa o lupta și mai strânsă în următoarele etape.




Clasamentul final al etapei la categoria viteză pe circuit a fost împărțit între Gunther Graef, Adrian Dobre iar câștigătorul etapei a fost Andrei Agapian care a revenit după o pauza de câteva ediții.




A doua etapă a campionatului a fost realizată cu susținerea prietenilor noștri: Foerch România, Motul România, Oldtimer Studio, publicația Racing Wheels și BMW Romania. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club România și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.




bottom of page