top of page
Caută

Voie bună, pasiune, prietenie și distracție!


Acestea au fost o parte din ingredientele ce au stat la baza etapei a 4-a, penultima din cadrul Campionatului Național de Regularitate și Viteză pe Circuit, Romanian Retro Racing.


Istoricele s-au strâns în paddock-ul circuitului Motorpark (Adâncata) încă de la primele ore ale dimineții. Mândrii posesori ale bijuteriilor pe 4 roți, piloți, familie și prieteni, au revenit cu voie bună cu dorința de a se distra și de a se bucura de o nouă zi pe circuit.

Etapa a IV-a a Romanian Retro Racing, campionatul dedicat în exclusivitate vehiculelor istorice, s-a desfășurat în sens antiorar, aspect ce a reprezentant o provocare atât pentru piloții de la regularitate cât și pentru cei de la viteză deopotrivă.



40 de clasice împărțite în cele două clase consacrate, regularitate și viteză pe circuit au luat startul sâmbătă în manșele dedicate, câte 2 de antrenamente libere, calificări și cursa, beneficiind astfel de câte 4 intrări a aproximativ 30 de minute.

25 de clasice s-au aliniat la startul manșelor dedicate probei de regularitate pe circuit, cu dorința de a obține cel mai mic ecart în cel puțin 4 tururi de circuit față de timpul de referință stabilit individual de fiecare concurent.



Câștigătorii acestei etape au fost unii dintre favoriți, familia Enaceanu-Tudoraș (Trabant 601), aceștia reușind să se impună în fața a două sutici, două Dacii 1100, pilotate de Mihai Popescu, secondat de Georgia în timp ce podiumul a fost completat de un echipaj deja experimentat Cristina și Teodora Strecopitov. Titlul este încă pe masă, astfel că toți cei 3 ocupanți ai podiumului clasamentului general așteaptă ultima etapă având șanse matematice la titlu.


De asemenea și la clasa cabriolet, titlu se disputa până la ultima etapă, unde echipajul Irinel & Victor Ionescu (Ford Mustang), câștigătorii acestei etape, vor avea o luptă strânsă cu Crăița Țarălungă și Aura Constantin, un echipaj bine sudat ce ne-a surprins cu urcări pe podium la ultimele etape și care în premiera își poate adjudeca un prim titlu de clasă. Bătălia continuă inclusiv pentru ultima treaptă a podiumului.



Daca la general punctele sunt încă în joc pentru familia Georgescu (Renault 5 Alpine Turbo), la clasa coupe, aceștia și-au asigurat titlul odată cu victoria de la această etapă, bătălia fiind doar pentru locurile doi și trei unde echipajul Cosmin & Cristina Marginean (Audi Coupe) sunt despărțiți doar de 0.2 puncte față de echipajul Alexandru Constantin & Sandu Cornel (Dacia 1410 Sport).


Același lucru îl putem spune și pentru clasa sedan, unde familia Enaceanu-Tudoraș are asigurat titlul, rămânând în bătălia la general cu familia Georgescu. În schimb locurile doi și trei se vor împărți între două Dacii 1100, fie Mihai & Georgia Popescu, fie Cristina & Teodora Strecopitov.


La Dacia Revival favoriții s-au suit și etapa aceasta pe podium, câștigătorii, Mihai & Georgia ocupă liniștiți prima treaptă a podiumului dar doar până la ultima etapă, când va fi o bătălie în 3 și la această clasă. Atât Alexandru cât și Cristina având șanse matematice la titlu.


Așa cum v-am obișnuit de la începutul acestui sezon, am premiat și mașinile clasice americane, în clasa dedicată acestora, Muscle Car, iar etapa aceasta am avut un podium mono marcă, mono model, pozițiile 1,2 și 3 fiind ocupate de diferite generații de Ford Mustang. Câștigător a fost Irinel Ionescu, fiind urmat de Sorin Constantinescu, în timp ce Bogdan Rădulescu a ocupat ultima treaptă a podiumului.



Ne-am bucurat la această etapă și de un model cu adevărat special, un model cu pedigree de curse, care anul trecut a luat startul în celebra cursă Mille Miglia. Astfel s-a demonstrat încă o dată că unei mașini îi stă cel mai bine în mers, și nu neapărat într-un muzeu. Cu toții ne am bucurat să admirăm în paddock dar și pe circuit, un Fiat 514 COOPA DELLE ALPI fabricat în 1932 și pilotat de Alessandro Pietta.




Cu câțiva absenți, etapa aceasta a strâns doar 14 mașini la startul cursei de viteză. Totuși a fost o etapă cu surprize, dar și cu “debutanți” … la cursele de istorice, Armando Battochi, debutând în cadrul campionatului nostru la volanul unei Alfa Romeo 75.

Câștigătorul etapei a fost Andrei Agapian (VW Golf) care plecând din pole-position a reușit fără mari probleme să își adjudece și primul loc la final, distanțându-se de ocupantul locului doi din clasamentul general, experimentatul Gunther Graef. Podiumul la general a fost completat de Armando Battochi și în premiera pe podium la general Irinel Ionescu (Ford Escort RS2000).



La clasa de vechime I1, același Andrei Agapian a ocupat cea mai înaltă poziție, fiind urmat de Irinel Ionescu și profitând de absențe, Andrei Jerca la volanul unui superb Mini Cooper a închis podiumul. Bătălia pentru primul loc va avea loc la ultima etapă, între Andrei Agapian și Adrian Dobre.


Armando Battochi și-a adjudecat primul loc la clasa I2, fiind urmat de Cătălin Constantinescu, și Andrei Tureanu. Bătălia pentru podiumul final la clasa se va da la ultima etapă unde experimentatul Gunther Graef este favorit, fiind urmat de Cătălin Constantinescu și Andrei Tureanu.


Andrei Jerca s-a urcat din nou pe podium la clasa de cilindree A1-B1 fiind această etapă singurul concurent la clasă.


La clasa A2-B2, Golful lui Andrei Agapian a fost flancat pe podium de două Dacii, astfel locurile 2 și 3 le-au revenit lui Victor Ionescu și Adrian Voicu. Armando Battochi a mai bifat un podium la clasa A3-B3, în compania acelorași Irinel Ionescu și Gunther Graef. În timp ce la A4-B4 ne-am bucurat să îl avem alături de Andrei Tureanu și pe Cătălin Constantinescu, cu o proaspăt pregătită Alfa Romeo 75.



Surpriza etapei a venit la Dacia Revival, unde Victor Ionescu, a reușit la nici 14 ani sa ocupe prima poziție atât la grupa 2 cât și la clasamentul general Dacia Revival. Acesta a avut o prestație excelentă, reușind cel mai bun timp atât în calificări, obținând timpi demni de un metronom, în timp ce în cursă a pilotat foarte sigur pe el. Podiumul la grupa 2 a fost completat de Adrian Voicu, care a revenit după o pauza de două etape, și de veteranul Mihai Alexandrescu, care cu aceasta ocazie și-a adjudecat și titlul acestui sezon, bătălia rămânând între Adrian Voicu și Vlad Andrei Dorobantu pentru locurile 2 și 3 în clasamentul general Dacia Revival. Același Vlad Andrei Dorobantu, a reușit să-și adjudece și titlul la Grupa 1 înainte de ultima etapă.



Inspiraţi din legătură cu arta pe care a iniţiat-o BMW M, pentru a marca aniversara de 50 de ani a mărcii, BMW România a prezentat o expoziţie unică construită împreună cu Galeria de Arta Galateca. O parte a acestei expoziţii, cu lucrări de pictură şi fotografie, a fost prezentă weekendul trecut la Romanian Retro Racing, alături de mai multe surprize M precum și BMW M4 Competition xDrive Coupé care a avut rolul de safety car pentru campionat.



A patra etapă a campionatului Romanian Retro Racing a fost realizată cu susținerea prietenilor noștri: Foerch Romania, Motul Romania, BMW Romania, Oldtimer Studio, și publicația Racing Wheels. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club România și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.



Ne revedem la etapa următoare pe 29 Octombrie la MotorPark România!



bottom of page