top of page
Caută

1 Mai…clasic


Istoricele isi dau intalnire sambata, 1 mai, pe circuitul din cadrul Academiei Titi Aur, sarbatorind cum le sta mai bine ziua muncii. Aproximativ 50 de autovehicule istorice, pe 2 sau pe 4 roti vor incerca sa scoata ori ecartul cel mai apropiat timpului de referinta in proba de regularitate pe circuit ori sa demonstreze o restaurare si o preparare veritabila a motoarelor in proba de viteza pe circuit.


Dupa o prima etapa foarte reusita, in care concurentii au dezmortit masinile si motocicletele deopotriva, piperata cu povesti captivante despre modificarile si imbunatarile efectuata pe timpul iernii, etapa a doua a Campionatului National de Regularitate si Viteza pe Circuit, le aduce o provocare chiar si celor mai indemanatici si buni piloti pe circuitul mult mai tehnic din cadrul Academiei Titi Aur.

Peste 25 de autoturisme istorice se vor alinia la startul probei de regularitate concurand in clasele: Sedan, Coupe si Cabriolet, secondati de istoricele pe doua roti care au devenit o prezenta constanta si apreciata in cadrul campionatului Romanian Retro Racing Look Sport 2021. Daca prima etapa nu a adus surprize mari la fruntea clasamentului Open, unde Gerogescu Adrian, Dobre Dragos si Dascalescu Mihai, s-au instalat deja pe primele 3 pozitii ale podiumului, copilotii acestora trebuie sa isi demonstreze acuratetea si maiestria respectarii si dictarii timpului ideal si pe acest nou circuit propus in calendarul de anul acesta. Astfel Andrei, Sanziana si surpriza acestei etape, Ioana (echipajul 14, Dacia 1100), vor trebui sa stea in garda pentru aprigii colegi care doresc sa se impuna si sa ii depaseasca in clasamentul general.


Nici pe doua roti nu este mai simplu, unde colegii din sectia Retromotor din cadrul Retromobil Club Romania, nu au o sarcina usoara, si vor incerca sa-i tina piept, sufletului acestei clase, domnului Daniel Petcu si a fiicei acestuia, Maria.


Ca intotdeauna, campionatul nostru apreciaza si sustine prezenta feminina in cadrul competiiilor cu motor, si se va bucura si la aceasta etapa de un numar mare de participante, in calitate de copilot dar si de pilot, urmand ca efortul acestora sa fie rasplatit in cadrul clasei Women in Motorsport.


Daca la clasa regularitate pe circuit nu conteaza cine trece primul linia de sosire, lucrurile nu stau astfel la viteza pe circuit, unde peste 10 autoturisme istorice de competitie se vor alinia, incercand sa imbunatateasca performanta de la prima etapa, obtinand un timp si o clasare cat mai buna la finalulul celor doua manse de calificari respectiv cursa. Prima cursa din acest an, a produs un adevarat spectacol pe circuit unde primele doua pozitii au fost impartite pe toata durata cursei intre Camil Perian si Florin Tincescu, cel din urma obtinand dupa o lupta stransa prima pozitie a podiumului. Cei doi isi vor da din nou intalnire la cea de-a doua etapa a campionatului, dorind sa continue spectacolul pe 4 roti oferit in prima etapa.

De remarcat sunt si restul participantilor, care isi impart urmatoarele pozitii in clasamentul general cat si in celalalte clase impartite in functie de fisa de omologare si cilindreea autovehiculului. De mentionat sunt Gunther Graef, multiplu campion national de raliuri si viteza in coasta care a optat pentru participarea la volanul unui Citroen AX si care astfel ii incurca putin planurile lui Andrei Tureanu care a revenit in competitiile de viteza la volanul unui superb restaurat si preparat Austin Mini.


Nici italiencele nu sunt absente, aliniind la start 2 constructuri cu pedigree in cursele cu motor, Alfa Romeo si Lancia. Daca Catalin Constantinescu la volanul unei Alfa Romeo 75 este de 2 ani o prezenta constanta si din ce in ce mai amenintatoare la fruntea clasamentului, ne bucuram sa vedem din nou la start o superba Lancia Fulvia, pilotata de Viorel Ognean. Cei doi fiind inca in etapa de cunoastere reciproca, descoperind unul altuia secretele.

Nu lipseste de la start modelul consacrat al constructorului german, Volkswagen, care va fi reprezentat de 2 Golf-uri, pilotate de Andrei Agapian si debutantul Adrian Dobre, cel din urma, abia terminand o restuarare foarte amanuntita a unui Golf 1 din 1978.


Daca in urma cu zeci de ani, Daciile aveau rolul de a conduce romanii catre iarba verde cu ocazia serbarii zilei de 1 mai si a ramane parcate la umbra unui copac, anul acesta, ele isi dau intalnire pe circuit, unde Mihai Alexandrescu, Irinel Ionescu, Adrian Voicu si Vlad Dorobantu, vor readuce la viata suflul curselor de odinioara, unde Daciile 1300 si 1310 se intreceau in cadrul competitiilor de viteza pe circuit stradal sau viteza in coasta. Cei 4 inimosi pasionati ai marcii nationale se vor duela si in cadrul clasei Dacia Revival.


Pastrand inca proaspat un citat primit inainte de prima etapa, din partea unui prieten si participant Romanian Retro Racing, si anume: “Fideli acestei cauze, cu pasiune si amicitie!”, Romanian Retro Racing este o sarbatoare a automobilului istoric, de competitie sau de strada, este despre pasiunea pentru acestea si pentru curse dar si despre bucurie, prietenie, ajutor, fair play si voie buna si cum mai bine putem celebra toate acestea daca nu sambata, 1 mai, in cadrul celei de a II-a etapa a Romanian Retro Racing.


Pastram traditia inceputa anul trecut si continuata cu ocazia primei etape, astfel atat cursa de regularitate cat si cea de viteza se vor putea urmari in timp real, acestea fiind commentate de Alex Seremet si Irinel Marghioala.


Campionatul nostru nu ar putea avea loc fara partenerii nostri: Foerch Romania, Motul Romania, Oldtimer Studio, Toyota Romania si publicatia Racing Wheels. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club Romania si se desfasoara sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv.

bottom of page