top of page
Caută

Duminica istoricelor pe circuit


Istoricele revin la Motorpark Adancata in cadrul etapei a IV-a a Campionatului National de Regularitate si Viteza pe Circuit. Trecuti de jumatatea sezonului, a IV-a etapa vine cu provocarea circuitului parcurs in sens antiorar. Astfel dragii nostri concurenti vor trebui sa isi aleaga alte repere, alta abordare a virajelor si alti timpi intermediari si de referinta.



Duminica 11 iulie, 64 de autovehicule istorice si-au anuntat prezenta la Motorpark. Concurand in cele 3 categorii deja consacrate, regularitate auto, regularitate moto, si viteză pe circuit, istoricii sunt pregatiti de o noua sarbatoare pe circuit. Salutăm prezența a celor 10 concurenți in cadrul clasei “Moto“, clasă care se dovedeste o prezenta constanta la fiecare etapă, colegii din secția Retromotor din cadrul Retromobil Club România dovedind astfel că și pe două roți te poți distra de minune pe circuit. Nici istoricii pe 4 roți nu se lasă mai prejos, aliniind la startul etapei 38 de autoturisme istorice, restaurate sau conservate, mai sportive sau mai clasice, dar iubite și îngrijite in egală măsură de către proprietarii lor. Concurând in clasele sedan, coupe si cabriolet, acestia vor incerca să respecte timpul ideal setat in turul de referință, obținând un ecart cât mai mic in cel puțin 2 ture. In cadrul categoriei viteză pe circuit, se anunță o grilă de start cel putin intersanta, 16 autoturisme istorice de competiție promit o cursa de exceptie.



Romanian Retro Racing, campionatul istoricelor pe circuit, oferă ocazia și doamnelor și domnișoarelor de a urca pe podium la finalul zilei, răsplatind astfel efortul din postura de pilot sau din postura mult mai complexă de copilot, premiind concurentele în cadrul clasei Women in Motorsport.


In toate cele 3 categorii pot aparea surprize, iar cele 3 etape ramase pot schimba ierarhia clasamentelor. La clasa “Moto “, cei 5 noi concurenți se vor alătura urmăritorilor familiei Petcu si lui Gergely Istvan Robert, profitand de absenta Mariei Stancioiu, vor încerca astfel să oprească supremația acestora, lupta pe 2 roti, cu ataș sau fără, anuntându-se una interesantă de urmărit. Salutam revenirea lui Sorin David care dupa ce ne-a incantat cu grafica ultimei etape, va aduce Simson-ul SR2 pe circuit.



Trecând la regularitate auto, surpizele pot aparea la fiecare viraj si in fiecare secunda, întrucât echipajele formate din Georgescu Adrian si fiul său Andrei (Renault 5 Alpine Turbo), supranumit in paddock “metronomul“, alături de Dragoș Dobre si copilotul surpriză, juniorul Ioan (Fiat 850) sunt amenințate de surpriza acestui campionat, excentrica Crăița, care alături de Alina Petcu, vor incerca să le strice calculele și să urce ușor, ușor pe treptele superioare ale podiumului. În drumul Alfei pilotate de Crăița sunt nimeni altii decât echipajul 12, Trabantul verde, echipaj format din familia Ruxandra și Eduard Tudoraș, a căror precizie în respectarea timpului ideal este una de invidiat si echipajul echipei Kinder, Razvan Marinescu/Florin Rizea a caror Dacie 1100 demonstreaza o constanta remarcabila. Surprize însă putem avea la tot pasul, având la start echipaje cu experiență în competițiile de regularitate pentru vehicule istorice, cum ar fi, Camil si Alina Aliman (BMW E30), Mihai Popescu cu a lui Sabena (Dacia 1100) îmbrăcată cu un pătrunzător roșu 28, Ciprian Strugariu & Roxana (Triumph Spitfire), familia Dima (Porsche 944), Coconoiu Bogdan & Andrei intr-o Lancia Fulvia si multi alții, dorind să obțină o clasare cât mai bună la finalul etapei. In cadrul Dacia Revival, Suticele si Sportivele domina prezenta, aliniind cate 3 modele din fiecare, atent restaurate sau conservate, prezenta fiind completata de 2 modele 1300.



16 autoturisme istorice de competiție si-au anuntat prezenta duminica, cine va fi in Pole-Position, cine va trece primul sub steagul in carouri, rămâne încă de văzut, dar bucuria si nerabdarea tuturor concurentilor este mare. Piloți cu experiență sau piloți debutanți cu toții vor încerca să dea tot ce au mai bun, în calificări si pe durata celor 6 ture de concurs. Nici aceasta etapa nu este una lipsita de surprize. Campionul en-titre, Catalin-Cedric Ghigea revine pe circuit si va aduce Alfa Romeo GTV Turbodelta pentru o sesiune de teste in timpul recunoasterilor si calificarilor. Absenta lui Florin Tincescu (Ford Escort MK1) si a lui Camil Perian (Porsche 911 Carrera RS), ocupantii primelor doua pozitii ale clasamentului Open, va naste o lupta spectaculoasa pentru stabilirea primelor 3 pozitii ale podiumului etapei.



Astfel anticipăm batalii strânse cu Andrei Agapian & Catalin Constantinescu, care aliniaza două modele ale unor constructori de renume, Volkswagen Golf respectiv Alfa Romeo 75 urmariti indeaproape de Adrian Borțică (BMW 2002). De asemenea, experimentatul Gunther Graef (Citroen AX), Adrian Dobre (Volkswagen Golf), Serban Enache (Alfa Romeo Romeo Giulia Sprint) sau Andrei Jerca (Renault 5 Alpine Turbo) vor incerca sa produca surprize in clasamentul final al etapei. Ne bucura revenirea lui Costin Ganescu care va aduce pe grila de start un rapid si foarte frumos Fiat X1/9 care cu siguranta va respecta pedigree-ul constructorului Italian si va oferi o cursa stransa cu ceilalti piloti.


Premierea acestei etape o reprezinta prezenta la start a celui mai tanar pilot licentiat din cadrul Campionatului, tanara Levana Ognean, care la doar 17 ani va lua startul la volanul unui Austin Mini, ce a avut parte de o restaurare si pregatire foarte atenta si minutoasa. Aceasta va fi asistata din dreapta de catre tatal ei, Viorel Ognean, care a ales sa lase in garaj Lancia Fulvia pentru a fi alaturi de fiica sa la debutul acesteia. Cei doi il vor urmari indeaproape pe Andrei Tureanu (Austin Mini) intr-o batalie a motoarelor sub 1300 cmc.



In cadrul Dacia Revival, Gabriel Conduris revine la volanul Daciei 1310 de grupă 1, duelandu-se direct cu Vlad Dorobanțu. Celelalte 3 Dacii prezente la start se vor duela pentru supremația grupei doi in cadrul sub clasei Dacia Revival. Veteranul Mihai Alexandrescu, va concura la volanul unei Dacia 1300, o reproducere a Daciei cu care acesta a cucerit primul titlu în 1979 la viteză pe circuit. Însă nici Irinel Ionescu (Dacia 1300 Alpine) șau Adrian Voicu (Dacia 1310) nu se vor mulțumii cu locurile 2 sau 3, astfel lupta fiind una foarte strânsă.


Accesul publicului este permis și gratuit respectand normele sanitare in vigoare. Comentariile spumoase și pline de informații valoroase despre istoria vehiculelor și palmaresul sportivilor vor fi asigurate de Alexandru Șeremet și Irinel Marghioala, si vor putea fi urmarite in direct pe LookSport 3. Evenimentul debutează începând cu ora 9:00 și se încheie la 15:30 în urma festivității de premiere.


Sezonul Romanian Retro Racing Look Sport din 2021 este susținut de partenerii Foerch România, Motul România, Oldtimer Studio, Toyota România și publicatia Racing Wheels. Campionatul este dedicat membrilor Retromobil Club România și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.

bottom of page